Guust Homs snelschaakkampioen na inhaalrace

Verslag door Guust Homs

Net als vorig jaar nam voorzitter Marijn Freriks het initiatief om het snelschaakkampioenschap van de club te organiseren. Vorig jaar trok dat nog negen deelnemers, waaronder twee ex-leden. Op 4 juni 2024 waren we maar met zijn vieren. Jos Aalberts, Thomas van IJzendoorn en Guust Homs completeerden het kwartet.

Marijn speelt veel vluggertjes op internet en die training betaalde zich uit. In de tweede ronde kreeg hij met een fraai stukoffer een winnende aanval tegen Guust, die blij was niet direct mat te gaan. Met twee stukken en een vrijpion tegen de dame en twee torens elk, leek het misschien nog spannend te worden, maar Guust ging door zijn vlag. Dat herhaalde hij tegen Thomas in waarschijnlijk een remise staand eindspel.

Halverwege stond Marijn fier bovenaan met 3 uit 3, terwijl Jos, Thomas en Guust elk 1 puntje scoorden.

Na de pauze, waarin Marijn op een drankje trakteerde, liep het allemaal heel anders.

Marijn speelde ineens niet meer vrijuit, remiseerde tegen Thomas en verloor kansloos van Jos na torenverlies. Guust had nu wat meer ideeën en won twee keer.

Marijn had nog steeds een halfje meer dan Guust en had dus in de laatste ronde in de onderlinge partij aan een puntendeling genoeg voor het kampioenschap. Met zwart ging het echter niet naar wens. Marijn dacht lang na in de opening, verloor in het eindspel eerst een pion en vervolgens een kwaliteit en ging dus ten onder.

Guust behaalde dus toch met 4 uit 6 de titel. In de strijd om de derde plek won Thomas van Jos en bleef hem dus een half punt voor.

De volledige eindstand:

Geef een reactie