KNSB: Lonneker 1 – Zevenaar 1: 3½ – 4½

Zevenaar 1 kampioen en promoveert naar de 2e klasse KNSB!
Verslag door Guust Homs

Op 20 april 2024 is het Zevenaar gelukt om na 13 jaar weer promotie naar de 2e klasse KNSB af te dwingen. In een buitengewoon spannende wedstrijd in en tegen Lonneker werd na ruim vijf en een half uur spelen het beslissende punt gescoord door Kevin Verfürth en was de 4½-3½ overwinning een feit. Daarmee was het kampioenschap in de 3e klasse B bereikt en dat het zwaarbevochten was blijkt wel uit het feit, dat we slechts 13 van de mogelijke 18 matchpunten hebben behaald. Wel hebben we 9 ronden bovenaan gestaan en dat kwam natuurlijk door onze fantastische start van vijf overwinningen in de eerste vijf ronden.

Zelf had ik deze dag behoorlijk last van de speelomstandigheden. De gammele houten keet van de IJsclub aldaar was koud, had slecht licht, maar het ergste vond ik nog, dat het erg lawaaierig was. Geluid van buiten en nota bene de wedstrijdleider die uitgebreid met een toeschouwer (ook een arbiter trouwens!) stond te praten in de speelzaal. En dat is ook extra hinderlijk omdat je als uitspelende ploeg met je rug naar het geluid wordt gezet. Tijdens de openingsfase van mijn partij had ik hen al twee maal gevraagd of zij stil konden zijn of op de gang konden gaan praten. Met een onnauwkeurige zet gaf ik mijn openingsplus weg en de stelling vervlakte snel. Bang dat mijn c-pion zwak zou worden bood ik remise aan en dat werd geaccepteerd (½-½). Geen fijne partij dus, al mocht ik blij zijn dat ik überhaupt mee kon spelen. Vrijdagochtend werd ik ziek, en na 2 uur nog op het werk geworsteld te hebben, vertrokken naar huis en de rest van de dag op de bank gezeten/gelegen. Na goed geslapen te hebben ging het op zaterdag wonderwel weer goed.

Genoeg geklaagd. We zullen het maar weer eens over schaken gaan hebben. Dennis Hoenselaar heeft echt stappen gemaakt en boekte weer een overwinning. Hij had met zijn torens op de damevleugel meer dreigingen dan zijn tegenstander op de koningsvleugel. Deze speelde niet het eenvoudige b4, waarmee de toren op b5 ongeveer begraven werd, maar de grafzet Pe3. Nu kon Dennis eenvoudig twee pionnen winnen bij superieure stelling, zodat er gelijk opgegeven werd (½-1½). Naderhand gaf de computer aan dat het stellingsoordeel zakte van +6 naar -7.

Justin Wilde was op weg om een gat van twee punten te slaan en daarmee het kampioenschap wel heel dichtbij te brengen. In een Catalaan werden de dames snel geruild en dat geeft in de regel een eindspel met een langdurige plus. Justin had echter ingewikkelde combinaties in petto en kon daarmee twee stukken voor de toren te winnen. Een verstandsverbijstering gooide echter alles weg en hij bleef gewoon een stuk achter en kon gelijk opgeven (1½-1½).

Nu was het kampioenschap juist weer heel ver weg, want wanneer je alle plussen en minnen bij elkaar optelde, kwam je uit op 4-4. Vincent Pelgrom moest met zwart een iets mindere stelling verdedigen en deed dat goed. Wel maakte hij één foutje, waardoor hij zijn koningstelling moest verzwakken. Na dame ruil was dat nauwelijks een nadeel en Vincent accepteerde in het dubbeltoreneindspel het remiseaanbod. Beiden hadden op één vleugel een dubbelpion, bij 6 tegen 6 pionnen (2-2).

Lars Günther speelde een sterke partij en kreeg met zijn Hollands een klein voordeeltje. Zijn tegenstander verdedigde goed met een centraal paard op e4. Na algehele afruil bleven er toren en lopers van ongelijke kleur over. De druk op f2 kon geneutraliseerd worden en Lars accepteerde remise in deze totaal gelijke stelling (2½-2½).

Thomas Verfürth heeft hard moeten werken om wat te bereiken. Hij won een pion, maar er kwamen wat dreigingen tegen zijn koning. Thomas speelde dat sterk en zijn tegenstander ging in tijdnood in de fout. Deze offerde een stuk om het met rente terug te krijgen. Wegens de dreiging van mat achter de paaltjes bleef Thomas het stuk voor (2½-3½).

Arie Huysman was niet zichzelf en speelde al zijn koningsvleugel pionnen op, terwijl zijn centrum nu ook niet zo stevig was. In tijdnood heeft Arie nog lang kunnen stutten, maar de geduldig en goed manoeuvrerende Jürgen Meijerink brak uiteindelijk door en won twee pionnen. Arie verzuimde nog om de dames te ruilen, had ook niet geholpen trouwens, en kon nu wegens een dreigend mat gelijk opgeven (3½-3½).

Aan Kevin dus de taak om uit niets nog iets te maken. Hij stond lange tijd, met twee torens en een loper elk, iets beter, zonder concreet wat te kunnen doen. Een stel torens werden geruild, Kevin liet een vijandige vrijpion op de damevleugel toe, maar kon wel zorgen voor twee vijandige isolani op de koningsvleugel. Het lukte hem om de h-pion te veroveren, wel moest hij toestaan dat de lopers werden geruild. Ook werden de c- tegen de h-pion geruild.


“Zevenaar” barste uit in een enorm gejuich en we vielen elkaar in de armen. Met het bereiken van het kampioenschap was de ergernis van de gemiste kansen tegen UVS 2 ook verdwenen.

Niet alleen sleepte Kevin deze partij binnen, ook werd hij met een overweldigende score van 8 uit 9 topscorer van Zevenaar 1, 2½ punt meer dan wie dan ook. Ook opvallend is dat vrijwel iedereen goed scoorde, maar anders wordt je ook geen kampioen.

We gingen dus laat eten en de uitgebreide Chinese Rijsttafel smaakte goed. Het werd een latertje. De schrijver dezes was pas om 23.20 uur thuis.

Geef een reactie