KNSB: Almere 1 – Zevenaar 1: 4½ – 3½

Verslag door Guust Homs

Het blijft een probleem voor mij. Ik was wederom oververmoeid geraakt. En dan ook nog op vrijdagavond een invaller regelen, dat bleek niet mee te vallen. Gelukkig was Henk bereid zijn afspraak op zaterdag om te zetten en mee te spelen, waarvoor dank.

Op 17 december 2022, een koude zaterdagmiddag, togen wij naar Almere. Op de parkeerplaats daar, toch de auto op een andere plek gezet, omdat sommige delen spiegelglad waren.

Mijn oververmoeidheid resulteerde in dufheid en het gevoel dat ik koorts had. En ik zal toch mijn openingsrepertoire moeten aanpassen. Kwam snel in een eindspel terecht, hoopte spel te krijgen tegen een dubbelpion, maar het vijandelijke loperpaar bood compensatie. De zwartveldige loper legde mijn stelling lam en dus het remiseaanbod van mijn tegenstander geaccepteerd (½-½).

Lars kreeg een aanval over zich heen, die je van verre aan zag komen, maar die ook niet te stoppen was. Lars had bijna nog een verrassende truc met stikmat, maar dat werkte dus niet en dus verloor hij in de aanval (1½-½).

Vincent zag zijn goede loper in het Frans afgeruild worden en dan is bijna alle kans op voordeel weg. Over de open c-lijn werd bijna alles geruild en in het paardeindspel werd tot remise besloten (2-1).

Oliver kwam vragen of hij op de zettenherhaling in mocht gaan of dat hij grote risico’s moest gaan nemen. Nu was de verwachte score een 5½-2½ nederlaag en ik zei dat hij mocht kiezen. Oliver nam de zettenherhaling. Wanneer hij de paarden had geruild denk ik dat het dubbel-toreneindspel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook remise was geworden (2½-1½).

Henk speelde een goede partij, maar zette op een gegeven moment zijn dame buitenspel. Met nog alleen zwaar materiaal had hij wel twee sterke torens. Met direct Dc8 had Henk de stelling in evenwicht kunnen houden. Helaas deed hij eerst twee verdedigende torenzetten en toen Dc8 en ging nu vanwege een penning gewoon mat (3½-1½).

Kevin was niet lekker uit de verwikkelingen in het centrum gekomen en besloot een pion te offeren. In het eindspel van toren/paard tegen toren/loper was hij niet in verliesgevaar. Kevin won de pion terug en had in het toreneinspel een vrije b-pion. Met een directe konings wandel en pionnenmars op de andere vleugel had zijn jeugdige opponente de veilige remisehaven kunnen bereiken. Dat liet zij na en de b-pion liep door (3½-2½).

Dennis verloor een kwaliteit, maar had met loperpaar, toren en twee pionnen in het centrum tegen twee torens en een loper behoorlijke compensatie. Hij ging echter met zijn pionnen te snel naar voren en dat leverde pionverlies en loperruil op. Met toren en loper tegen twee torens heeft Dennis het nog heel lang geprobeerd, maar toen zijn loper door een penning verloren ging, gaf hij op (4½-2½).

Thomas stond passiever in een stelling met twee torens en twee paarden elk. Bovendien had zijn tegenstander druk op de half open c-lijn. Toch wist hij tegenkansen te krijgen en won op een gegeven moment de kwaliteit, al bleef dat heel moeilijk te winnen. Zijn tegenstander speelde geheel onnodig zijn witte pionnen naar g4 en h5. Thomas offerde de kwaliteit terug, won daarbij de g-pion en na enig manoeuvreren in het paardeindspel ook de h-pion (4½-3½).

De zesde ronde staat pas voor 11 februari 2023 op het programma, in Zevenaar tegen Sissa.

Geef een reactie