KNSB: Zevenaar 1 – ASV 4: 3½-4½

Verslag door Guust Homs

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen is geen succes geworden. Op 8 oktober 2022 tegen ASV 4 werden een paar kansen gemist en werd enigszins ongelukkig verloren.

Arie heeft het best nog wel lang geprobeerd tegen de degelijke Barth Plomp. In gelijke stelling met minder tijd op de klok, accepteerde hij diens remise voorstel (½-½).

Guust had niet echt zijn dag. Kwam wel goed uit de opening, maar had moeite om het goede plan te vinden. Hij dacht dan zijn tegenstander zich kon bevrijden en deze had immers een gedekte vrijpion, bood daarom remise aan. Dat werd gelijk geaccepteerd. In de analyse bleek Guust echter nog goede kansen te hebben (1-1).

Thorsten had met zwart moeite om eruit te komen. Een pionoffer met aanval leek kansrijk. De aanval werd echter gestopt en zijn stelling stortte in. In de analyse werd de oplossing niet gevonden. Bij de Chinees kwam de computer met een ander pionoffer en dat had gelijke kansen opgeleverd (1-2).

Vincent had zeker wat initiatief, zijn tegenstander kon het echter allemaal goed verdedigen. De stelling werd helemaal in elkaar geschoven. Er was geen doorkomen meer aan en er werd remise overeengekomen (1½-2½).

Dennis had een actie op de damevleugel, waarbij zijn computer +3 aangaf. Dennis speelde de moeilijke stelling verkeerd en verloor een pion bij slechte stelling. In het eindspel van paard tegen vrij slechte loper had hij drie pionnen minder en verloor kansloos (1½-3½).

Catastrofaal was de partij van Kevin. Aanvankelijk stond hij passief, maar won een pion en kon de vijandelijke aanval stoppen. Met een blunder liet Kevin echter een truc toe en zijn stelling stortte in. Het werd nog wel een pionneneindspel, maar dat verloor kansloos (1½-4½).

Thomas bezorgde zijn tegenstander een paar zwakke pionnen (waaronder een dubbelpion) op de damevleugel. In het toren/paard eindspel veroverde hij heel geduldig twee pionnen en het volle punt (2½-4½).

Justin speelde goed tegen het Evans-gambiet en kreeg een kansrijke stelling. Hij weigerde een keer een remiseaanbod en zijn tegenstander verzuimde later een remiseafwikkeling naar een toreneindspel. Nu won Justin een kwaliteit en met dame en toren tegen dame en paard met allebei 3 pionnen won hij gedecideerd (3½-4½).

Op 5 november kunnen we in Putten de kater hopelijk wegspoelen.

Geef een reactie