SOS: ASV 2 – Zevenaar 1: 2½-5½

Verslag door Guust Homs

Op vrijdag 24 mei 2024 sloten we de SOS competitie in de Hoofdklasse A af met een overtuigende 5½-2½ zege tegen ASV 2. Met 13 matchpunten uit 8 wedstrijden behaalden we een mooie derde plaats achter de sterke teams van UVS 1 en Lonneker 1, maar ruim voor bijvoorbeeld ASV 1 en ASV 2. Grappig is dus dat we met het zaterdag team in de KNSB met 13 matchpunten uit 9 wedstrijden juist kampioen werden!

De slotronde was een centrale ronde in Arnhem bij ASV en dat was zoals verwacht uitstekend georganiseerd. Wij schoten uit de startblokken. Dennis Hoenselaar, die naar het vierde bord doorgeschoven was, kwam met zwart snel tot aanval. De verdedigende dame raakte overbelast en Dennis zou een loper en een toren gaan winnen (0-1). Aan het einde van de avond kreeg Dennis nog een prijsje voor de snelste overwinning (twee gedateerde openingsboeken).

Kevin Verfürth had zwart tegen een zeer positioneel opererende Theo Jurrius. In deze rustige partij werd het evenwicht niet verbroken (½-1½).

Frank Unkrig kreeg een mooi initiatief en bracht zijn tegenstander in grote problemen. Uiteindelijk won hij een stuk en de partij (½-2½).

Invaller Jos Aalberts, Arie Huysman moest noodgedwongen afzeggen, speelde een slechte partij. Gelukkig voor hem maakte Xadya van Bruxvoort daar geen gebruik van. Onder tijdsdruk bood zij op een gegeven moment remise aan, hetgeen Jos accepteerde (1-3).

Tot zijn verassing speelde Guust Homs op bord 1 tegen Jan Knuiman, die daar speciaal om gevraagd had. Guust bedacht een alternatieve manier om het Scandinavisch te bestrijden en kwam snel in een zeer prettig eindspel terecht. Toch leek zwart stand te gaan houden, maar Knuiman gaf zomaar twee pionnen weg en Guust won met zijn vrijpionnen (1-4).

Kersverse vader Marijn Freriks zat na twee maanden weer achter het schaakbord. Hij raakte langzaam de draad van de stelling kwijt en kwam in een slecht eindspel met minuspion terecht. Dat verloor eigenlijk kansloos (2-4).

Oliver Boxberg beloonde zich nu wel na een uitstekende partij. Hij kon de stelling van Erik Wille binnenvallen en een paar penningen leverde groot materiaalwinst op (2-5).

Thomas Verfürth speelde weer eens tegen Peter Boel, de tigvoudig Nederlands Journalisten kampioen. Het werd een lange manoeuvreer partij. Thomas had de slechte loper, maar met 7 tegen 7 dichtgeschoven pionnen en een loper en paard elk, hield hij eigenlijk eenvoudig remise (2½-5½).

Na afloop werd UVS 1 als kampioen gehuldigd en mochten alle aanwezige topscoorders van de diverse teams een flesje wijn uitzoeken. Voor Zevenaar scoorden Dennis 5½ uit 8 en Arie en Guust 5½ uit 7, waarbij Guust alles aan bord 1 speelde met een fraaie TPR van 2263.

Geef een reactie