SOS: Zevenaar 1 – Elster Toren 1: 6 – 2

Verslag door Guust Homs

Het seizoen voor de avondcompetitie werd geopend op 12 september 2023 tegen Elster Toren. Zij hadden gevraagd om een week later te spelen, maar dat kon niet omdat we dan onze jaarvergadering hadden gepland. De crises in Elst was veel groter dan we dachten, want zij traden met slechts 6 man aan. Dat hadden ze wel netjes gecommuniceerd vooraf. Marijn gaf al aan dat hij wel wilde afzien van een reguliere partij en liet zich op bord 2 opstellen. Wanneer een team met 6 personen aantreed dat kun je de eerste twee borden open laten of de twee hoogste zwartborden, in dit geval de borden 2 en 4. Elst koos voor het laatste, maar speelde op hun vier witborden uiterst tam, daar waar je een gevecht zou verwachten.

Dennis kwam al binnen 20 minuten in een zettenherhaling terecht en had met zwart al helemaal geen reden om het uit de weg te gaan (2½-½).

Bij Frank kwamen wel veel zetten op het bord, er werd gewoon heel snel gespeeld. Gelukkig kon hij de laatste toren via de enige open lijn (c-lijn) ruilen, want nu restte er een lopereindspel en was het niet belangrijk dat Frank eigenlijk de zwakke loper had (3-1).

Bij Oliver kregen beide spelers hun paard op het juiste strategische veld geplaatst. Beiden konden echter geen versteking van hun stelling vinden en zo was remise het logische resultaat (3½-1½).

Thomas kende de opening duidelijk beter dan zijn tegenstander. Hij speelde veel sneller en won ook nog een pion. Helaas was het nu wel met lopers van ongelijke kleur. Thomas probeerde alles, weigerde twee maal remise, maar moest ook toestand dat de laatste torens ook werden geruild. Met beiden een a-pion en Thomas een extra h-pion was het toch echt remise (4-2).

De enige twee beslissingen vielen pas na zware strijd. Kevin blunderde eigenlijk en had zijn dame tegen toren kunnen verliezen. Met zijn actieve stukken (de computer gaf slechts -2 aan) zou Kevin nog wel kansen hebben gehad. De Elstenaar deed het in tijdnood echter helemaal verkeerd, verspeelde een stuk en gaf één zet later op (5-2).

Guust nam risico’s tegen “de beton-variant”. Hij kon zijn centrum handhaven en verkreeg na een onnodige ruil een mooi initiatief. Guust kon afwikkelen naar een eindspel, waarbij zijn actievere toren en loper zorgden voor het winnen van een pion. Hij bleef actiever staan en won dat met vaste hand (6-2).

Geef een reactie