SOS: Zevenaar 1 – UVS 1: 2 – 6

Verslag door Guust Homs

In de vijfde ronde in de SOS Hoofdklasse A is Zevenaar 1 tegen een forse nederlaag aangelopen. In Ons Huis werd op 14 februari 2023 met 2-6 verloren van UVS 1. Toch was de wedstrijd veel spannender dan de uitslag doet vermoeden. Een half uur voor het einde was 4-4 zelfs nog goed mogelijk.

We begonnen met drie snelle remises (rond 21.00 uur). Oliver kreeg 13 zetten theorie op het bord, maar het ging snel richting eindspel. Zijn tegengenstander accepteerde zijn remisevoorstel. In de analyse bleek het toch beter te zijn voor de Nijmegenaar (½-½).

Thomas had geen ongezonde stelling, hij kon echter weinig ondernemen. Thomas was blij dat ook zijn remisevoorstel werd geaccepteerd (1-1).

Guust wilde niet zijn standaardopening spelen en dat pakte verkeerd uit. Hij zag dat zijn tegenstander meer ruimte, actievere stelling en alle controle kon pakken. Gelukkig bood deze met een vervlakkende zet remise aan, hetgeen Guust accepteerde. Na paardruil zou al het zware materiaal op de e-lijn geruild worden met een remise lopereindspel tot gevolg (1½-1½).

Arie investeerde veel tijd in de opening en kreeg in het ingewikkelde middenspel zeker de betere kansen. Met nog 20 tegen 50 minuten op de klok koos hij toch voor de veilige remisehaven (2-2).

De eerste beslissing viel bij Frank. Wegens een penning moest hij een centrumpion inleveren, leek daarmee wel aanvalskansen te krijgen. Leek, want Frank kon dameruil niet vermijden en verloor het toren/loper eindspel vrij kansloos (2-3).

Dennis kwam met zwart beter te staan. Weigerde remise en wist een pion te winnen. In het eindspel met veel stukken had hij wel een paar zwakke velden rond zijn koning. Om mat te voorkomen maakte Dennis een gaatje met h6, maar dat hielp niet. Hij had juist zijn paard op b4 moeten activeren via c2 naar d4 en dat had alle opties nog open gehouden. Nu viel de vijandelijke toren op de achterste rij binnen en de lichte stukken trokken het matnet aan (2-4).

Vlak daarna moest Kevin zijn koning omleggen. Hij kwam onder druk te staan via een paar penningen en moest zelfs twee pionnen inleveren. Bovendien moest Kevin het eind op zijn increment spelen (2-5).

Alles zag er naar uit dat Marijn als enige Zevenaarder een vol punt zou scoren. Sterk spelend zette hij zijn tegenstander onder druk en wist twee pionnen te winnen. Had hij nu maar de dames geruild, dan was het toreneindspel simpel gewonnen. Met nog 2.42 minuten op de klok had Marijn evenwel een winnende koningsaanval in handen (e5-e6 met schaak op de lange diagonaal en de zwarte koning wordt uitgerookt). Plotseling kreeg Marijn het idee om de zwarte vrijpion op de damevleugel te elimineren. Met een tussenschaakje viel dat in duigen en de zwarte a-pion liep door naar dame. Nu ging Marijn eerder mat (2-6). Dit soort dingen moet je jezelf niet aandoen.

Geef een reactie