KNSB: SG Max Euwe 3 – Zevenaar 1: 3½-4½

Verslag door Guust Homs

Een goed begin voor het KNSB-team op zaterdag. Op 17 september 2022 werd in Enschede in ’t Ni-je Terphoes met 4½-3½ van SG Max Euwe 3 gewonnen. Vorig jaar verloren we nog kansloos van hun tweede team, maar in het derde team kwamen we heel veel spelers van vorig seizoen tegen.

Onze start was ongelukkig te noemen. Dennis had een hele mooie stelling tegen good old Gerard Grotenhuis, die door veel clubgenoten werd gefeliciteerd, omdat hij 75 jaar lid van de club was. Dennis miste echter een penning en gaf zodoende zijn paard op d3 weg (1-0).

Nieuw lid Oliver Boxberg, ook uit de Turm Kleve stal, zal vast in SOS 1 spelen. Daar zowel Lars als Justin verhinderd waren, maakte hij zijn debuut in de KNSB. Na een rustige opening en wat ruilen over de open lijnen werd de vrede in een gelijk eindspel getekend (1½-½).

Vincent had moeilijkheden om tot ontwikkeling te komen en stond niet best. Zijn tegenstander ging niet voor de kwaliteitwinst tegen een pion en een centrum. Nu kon Vincent met een combinatie een pion winnen en met dame en paard in de aanval winnen (1½-1½).

Thomas had zijn winst bijna uit baldadigheid al op het wedstrijdformulier geschreven. Zijn aanval zag er winnend uit. Zijn tegenstander vond echter een verdediging, die Thomas niet gezien had en ook ging daarna zijn witte pion op f6 verloren. Uiteindelijk verloor juist Thomas in de aanval. Vorig jaar was de uitslag andersom en was het de enige nederlaag in het seizoen voor de Enschedeër (2½-1½).

Arie had de wind juist weer mee. Eerst was er strijd om het centrum, nu moest hij verdedigen. Zijn jeugdige tegenstander was zo bezig met een veelbelovende aanval, dat deze zomaar, tot zijn begrijpend grote frustratie, zijn dame weggaf (2½-2½).

De partij van Thorsten was moeilijk in de schatten. Verschillenden dachten dat hij in de problemen was, anderen vonden juist dat hij beter stond. In het eindspel met 4 torens en loper tegen paard werd het evenwel remise (3-3).

Kevin leek niet veel te bereiken in het middenspel en keek in het eindspel zelfs tegen twee gedekte vrijpionnen aan. Toch wikkelde Kevin af naar een pionneneindspel, want hij had goed gezien dat hij met twee pionoffers ook twee ver uit elkaar staande vrijpionnen kreeg. Omdat hij een rij verder stond promoveerde hij eerder (3-4).

Guust dacht dat hij een saaie partij kreeg, maar moest juist hard werken in een langdurig mindere stelling. Eerst kon hij pionverlies afwenden, maar in een dubbel lopereindspel stond een pion op vallen. Zijn tegenstander (die vorig jaar ook wit had in de onderlinge partij) greep in de tijdnoodfase mis (even een pionnetje ruilen bij het rumoer van een beëindigende partij) en nu stond Guust juist beter. Lang keek hij of hij met de verre vrijpion in het lopereindspel

iets kon bereiken. Uiteindelijk koos hij voor een zettenherhaling en de twee matchpunten (3½-4½).

Op 8 oktober komt ASV 4 op bezoek in Zevenaar.

Geef een reactie