KNSB: Zevenaar 1 – O&O Kampen 1: 5½ – 2½

Verslag door Guust Homs

Zevenaar 1 heeft de tweede ruime overwinning op rij geboekt. Op 11 maart 2023 werd O&O Kampen 1 met 5½-2½ aan de kant gezet.

Guust speelde weer eens op bord 1 en had gelijk succes. Hij kreeg een soort klassiek gambiet tegen zich met een kleine variatie. Guust bleef een gezonde pion voor en zag zijn tegenstander een paar keer niet de beste zet spelen. Dat resulteerde in een superstelling, een tweede pionwinst en ondekbaar mat op de 31e zet (1-0).

Bij Arie ontstond na de Weense opening een ingewikkeld middenspel met wederzijdse kansen. Toch werd het evenwicht niet verbroken en werd het remise (1½-½).

Vincent verkreeg een enorm initiatief, de zwarte stukken werden naar slechte velden gedwongen. Dat leverde minimaal stukwinst op en dus ook het volle punt (2½-½).

Dennis verkreeg ook het initiatief in een stelling met dames, twee torens en twee lopers elk. Dennis kon een kwaliteit offeren (die zat er al lang aan te komen) wegens de zwakke vijandelijk koningstelling. Dit was winnend en gelukkig werd van die ene hapering (wellicht zettenherhaling) geen gebruik gemaakt (3½-½).

Justin leek in het voordeel te komen, maar dat was vooral optisch. Het bleef wel moeilijk en zijn tegenstander ging met krapper wordende bedenktijd in de fout (4½-½).

Na vijf overwinningen op rij verloor Thomas weer eens. Hij ging in de openingstheorie in de fout en verloor zonder compensatie een kwaliteit. Thomas heeft het nog lang geprobeerd, maar er was geen redden meer aan (4½-1½).

Oliver had juist een veelbelovende stelling opgebouwd, kon echter het juiste plan niet vinden. Na een fout kwam hij in een eindspel met loper en paard tegen het loperpaar terecht en had ook nog een minuspion. Dat verloor kansloos (4½-2½).

Kevin speelde zich positioneel naar een heerlijke stelling en kon de druk tegen de achtergebleven vijandelijke c-pion steeds verder opvoeren. Via een penning won Kevin een kwaliteit en bij behoud van overwicht won dat overtuigend (5½-2½).

Door dat resultaat zijn we nu even koploper, al is dat een vertekend beeld. Almelo heeft alle wedstrijden gewonnen, maar moet nog één wedstrijd inhalen. Door een lekke band trad Almelo, maanden geleden reeds, niet aan tegen Putten en kreeg daardoor ook 2 MP in mindering. Voor 1 april moet die wedstrijd ingehaald worden. Op 1 april spelen we juist tegen Almelo. Dan wordt een hoop duidelijk.

Geef een reactie