KNSB: Zevenaar 1 – SG Max Euwe 2: 2½-5½

Verslag door Guust Homs

Vrijdagavond konden de meesten nog de promotie in de SOS-competitie naar de hoofdklasse vieren, één dag later op zaterdag 23 april 2022 werd er kansloos verloren tegen SG Max Euwe 2 uit Enschede: 2½-5½.

De start was dramatisch: ik kan het mij niet herinneren, dat wij ooit met 4-0 achter kwamen. Tonie Claessen stond achter in ontwikkeling en kwam op het idee het centrum open te breken. Hij verloor een pion en vlak na de rokade ook nog een kwaliteit door een penning. Tonie kon gelijk opgeven (0-1).

Kevin Verfürth bestreed het Hollands heel creatief en won in de verwikkelingen een pion. Wel waren er dreigingen tegen zijn koning, waardoor hij eigenlijk met remise genoegen moest nemen. Maar ja, Kevin gaat altijd door (en dat heeft hem vele punten opgeleverd). Hij produceerde nu echter een grafzet, waarna zijn tegenstander op zeker 5 verschillende manieren kon winnen (0-2).

Arie Huysman kwam onder steeds grotere druk te staan en kon de inslag op f7 door overbelasting niet meer verhinderen. Zijn stelling stortte compleet in (0-3).

Vincent Pelgrom had zijn stukken op niet zo lekkere velden staan en hij ging kopje onder omdat zijn centrum onder vuur kwam te liggen (0-4).

Thomas Verfürth kon eindelijk wat terugdoen. Na zware strijd had hij een pion gewonnen, hield het betere stukkenspel en kon zijn vrijpion naar de overkant brengen (1-4).

Justin Wilde speelde een vrij onbekend gambiet en stond na de inslag op h2 zelfs twee pionnen achter. In het middenspel heeft hij ergens gewonnen gestaan. Nu had Justin wel een kwaliteit meer, maar wegens dreigingen tegen zijn koning moest hij genoegen nemen met een zettenherhaling (1½-4½).

Lars Günther verkreeg het initiatief en in het eindspel kreeg hij goede kansen. Hij speelde te ongeduldig en verloor een pion. Door zijn centrale koning en paard tegen een passieve vijandelijke koning en loper was hij niet in verliesgevaar en werd het remise (2-5).

Guust Homs blunderde in een middenspel zonder dames afzichtig een pion weg. Guust verkreeg later goed stukkenspel, waardoor de stelling weer in evenwicht was, maar een nieuwe blunder kostte weer een pion en zijn tegenstander was ook nog verlost van zijn passieve loper. Deze kon nu geforceerd winnen door een stuk te winnen met zijn vrijpion, dat zag Guust wel, maar zijn tegenstander in tijdnood niet. Het werd nu een eindspel met lopers van ongelijke kleur met minuspion voor Guust, maar dat hield hij remise (2½-5½).

Dit was de 9e ronde. De 5e ronde wordt ingehaald op 21 mei 2022, maar daarin zijn wij speelvrij. De 4e ronde tegen Almelo wordt ingehaald op 11 juni 2022.

Geef een reactie