SOS: Zevenaar 1 – Het Kasteel 1: 5-3

Verslag door Guust Homs

Het eerste SOS-team van Zevenaar heeft op 22 april 2022 toch de promotie naar de hoofdklasse veilig gesteld. In de centrale ronde bij De Cirkel in Ede werd met 5-3 gewonnen van Het Kasteel, terwijl concurrent ASV 3, niet in zijn sterkste opstelling (zij hebben al twee teams in de hoofdklasse), kansloos met 6-2 van SMB verloor.

De Wijchenaren speelden in een tactische opstelling. Niet erg sportief, maar op die manier scoorden ze onderin nog een paar puntjes.

Op bord 8 had onze invaller Jos Aalbers echter moeten winnen. Hij beheerste het bord en kreeg (dus) een koningsaanval. Een offer op h6 zou ooit de beslissing moeten brengen. Jos moest wel veel tijd investeren, het offer op h6 kwam er, het was winnend, maar er werd helaas voor een verkeerde afwikkeling gekozen. Jos dacht de dame te winnen met Th3, maar sloeg gelijk de handen voor de ogen. De gepende toren op g7 pende wel de pion op g2, dus na Dxh3 opgegeven, want Dxg7 en gxh3 was een eindspel met een stuk minder (0-1).

Hierna stroomden de punten wel binnen. Dennis Hoenselaar speelde een prachtige partij met tegengesteld gerokeerde koningen. Er moesten dus verdedigende en aanvallende zetten gedaan worden. Uiteindelijk was er alleen nog zwaar materiaal over en sloeg de aanval van Dennis door (1-1).

Kevin Verfürth won in het Siciliaans de pion op d6, maar dat leverde zijn tegenstander gevaarlijke actieve stukken op. Kevin verbruikte bijna al zijn bedenktijd, weigerde een paar keer remise en gaf zijn pluspion terug om de actieve vijandelijke torens te ruilen. Via een lopereindspel werd het een pionneneindspel. Daar Kevin al heel lang op zijn increment speelde, en pionneneindspelen rekenwerk vergen, miste hij de winnende voortzetting. Beiden haalden dame, de Wijchenaar bleef snel meespelen, waarna Kevin via een röntgenschaak de dame won (2-1).

Guust Homs won eenvoudig een pion en kreeg de stelling in een vaste greep. Hij liet tenslotte dameruil toe, kreeg zijn torens op de 2e rij, hetgeen een beslissende mataanval opleverde (3-1).

Thomas Verfürth speelde een zeer spannende partij met kansen voor beide zijden. Thomas was uiteindelijk handiger, kreeg het initiatief en de aanval en won uiteindelijk met een mooi ondekbaar matje (4-1).

Van de laatste drie partijen heb ik het einde niet gezien, omdat ik in de analyseruimte was, en ze ineens allemaal beslist waren.

Tonie Claessen kwam niet lekker uit de opening, maar vocht goed terug. Met dame en toren elk stond zijn koning toch onveiliger en dat brak hem op (4-2).

Marijn Freriks had een redelijk gelijk opgaande partij. In het eindspel kwam hij steeds slechter te staan en verloor (4-3).

Arie Huysman moest heel nauwkeurig verdedigen tegen het gambiet van Twan Rutjes. Heel langzamerhand kwam Arie tot activiteit en in het eindspel kon Arie een pion laten doorlopen (5-3).

Volgend seizoen dus in één van de hoofdklassen van de SOS-competitie. Ik ben benieuwd hoe sterk de tegenstand is en hoe ver de reizen zijn.

De organisatie van de mensen van De Cirkel was uitstekend. De kampioenen van de 1e klasse B, Elster Toren, werden met bloemen in het zonnetje gezet en er was nog een prijsje voor de topscoorder van de klasse. Dat was onze Kevin met 6½ uit 7

Geef een reactie