KNSB: Zevenaar – PION/Mook: 4½ – 3

Verslag door Guust Homs

Zevenaar heeft in de KNSB de vijfde overwinning op rij geboekt! Een primeur is dat niet. In seizoen 2009-2010 wonnen we ook de eerste vijf wedstrijden, maar verloren nipt in de zesde ronde. Dat was dat seizoen fataal. Met acht overwinningen en één nederlaag hadden we 4 bordpunten meer dan DR. Max Euwe 2 maar kwamen één matchpunt tekort. In seizoen 2015-2016 wonnen we, na een ongelukkige degradatie, alle negen wedstrijden in de Promotieklasse.

Het was op 16 december 2023 tegen PION/Mook een heel spannende wedstrijd, waarin we juist aan de goede kant van de score terecht kwamen: 4½-3½.

Guust accepteerde in een Catalaan een pionoffer en moest heel nauwkeurig spelen om het witte stukkenspel niet uit de klauwen te laten lopen. Dat lukte wel, de pluspion zou verloren gaan met gelijke stelling tot gevolg en er werd remise overeengekomen (½-½).

Thorsten verving Arie op bord 2 en deed dat goed. Hij bouwde een strategisch gezonde stelling op met wat ruimtevoordeel en druk op de half open d-lijn. Zijn tegenstander had echter de verdediging op orde en ook hier werd remise overeengekomen (1-1).

Lars trof met Theo Wijnhoven een tegenstander, die sinds zijn NK-titel bij de veteranen in juli 2023 in topvorm is. Lars zijn vertrouwde openingsopbouw kwam niet uit de verf. Zijn koningsstelling werd verzwakt en zijn stukken bleven passief. Lars gaf nog zijn dame tegen toren en paard, maar dat mocht niet baten en verloor kansloos. (1-2).

Daar PION/Mook alle wedstrijden in verschillende opstellingen gespeeld had, hadden wij besloten dat ook te doen. Daarom zaten vader en zoon Verfürth met wit aan de borden 8 en 6. Dat geeft natuurlijk wel de druk om een vol punt te scoren, maar daar kunnen zij juist goed mee omgaan.

Thomas was in een kansrijke, maar wel chaotische stelling terecht gekomen, waarin pionoffers/verovering aan de orde van de dag waren. Bovendien was zijn koningstelling veel veiliger. Met een mooie truc veroverde Thomas liefst twee stukken en kon ook de vijandelijke vrijpion stoppen (2-2).

Kevin speelde zich naar een mooi eindspel met goed stukkenspel en wat zwakkere vijandelijke pionnen. De computer gaf evenwel nog een reddende zet voor zwart. In de praktijk won Kevin inderdaad een pion en had in het toren/paard-eindspel nog een lange weg te gaan tegen een actieve toren. Kevin bedacht een leuke winstvoering. Hij loste vrijwillig de vijandelijk dubbelpion op, maar had nu met twee paardsprongen de vijandelijk toren te pakken, die geen enkel veld op de vierde rij tot zijn beschikking had (3-2).

Vincent zat in een moeilijke enigszins passieve stelling en loste dat op met een pionoffer. Zijn tegenstander zou nu met c3-c4 goede winstkansen hebben. Wellicht dat zijn lang gerokeerde koning dat plan tegenhield. Vincent speelde nu b5 en Tc4 en had daarmee de witte stelling vast in zijn greep (passieve loper op b2) en accepteerde het remisevoorstel (3½-2½).

Justin had een kleine plus en veel meer bedenktijd, maar zijn jeugdige opponent had de stukken wel goed neergezet. Met een simpele verrekening gaf Justin echter zomaar een pion weg in een afwikkeling. Gelukkig kon hij met lopers van ongelijke kleur en dame en toren elk een aardige blokkadestelling opbouwen, waarna hij het remisevoorstel accepteerde (4-3).

Dennis speelde weer een sterke partij. Met de koning in het midden kreeg hij toch het initiatief en kon zoveel druk op de witte stelling uitoefenen dat hij na een grote afwikkeling een pion won. Het zou nog heel wat werk kosten om dit eindspel met nog veel stukken naar de winst te voeren. Gezien de stand nam Dennis het remisevoorstel aan (4½-3½).

We hebben dus nu een paar matchpunten meer dan de concurrentie, maar we zijn er nog lang niet. Op 3 februari 2024 spelen we in en tegen Winterswijk en zij hebben een iets hoger Elo-gemiddelde dan wij.

Geef een reactie