SOS: Zevenaar 1 – Elster Toren 1: 4½ – 3½

Verslag door Guust Homs

Ook in de vierde ronde was er zware strijd en kon het alle kanten op, maar nu trokken we aan het langste eind. Op 10 januari 2023 wonnen we thuis van Elster Toren met 4½-3½. Vorig seizoen speelden we één klasse lager ook tegen elkaar. Die wedstrijd eindigde in 4-4. Zij werden kampioen, wij promoveerden ook naar de Hoofdklasse als nummer twee.

Ook nu hadden we een goede start. Marijn kwam goed uit de opening en speelde het begin van het middenspel sterk. Zijn tegenstander dacht de problemen op te lossen door met een pion nog even door te slaan met vorkdreiging (op dame en toren) en de zwarte loper daarna terug te slaan. Marijn vond een lek in de combinatie en bleef de loper voor (1-0).

Frank kwam dusdanig goed uit de opening dat de koningsaanval eigenlijk als vanzelf kwam. Ook dameruil stopte de aanval niet. Met sterke torens en vrijpionnen kon Frank een mataanval lanceren (2-0).

Guust dacht nog goed uit de opening gekomen te zijn, maar het viel tegen. In het middenspel moest hij nauwkering spelen om niet in grote problemen te komen. Guust zag niet echt een goed plan meer en was blij dat zijn tegenstander zijn remisevoorstel accepteerde (2½-½).

Dennis had best een aardige stelling, maar speelde het verkeerde plan en verloor een stuk (2½-1½).

Oliver speelde met zwart tegen de met afstand sterkste speler van Elst en deed dat goed. Hij kwam zelfs een gezonde pion voor en zocht nadrukkelijk naar de winst. Helaas miste Oliver een eenvoudig matje (2½-2½).

Bij Thomas werden veel lichte stukken geruild. Er ontstond een stelling met alleen nog zwaar materiaal en lopers van ongelijke kleur. Thomas weigerde een remiseaanbod, heeft het nog lang geprobeerd, maar moest uiteindelijk berusten in het onvermijdelijke (3-3).

Arie speelde het goed tegen een soort drierijensysteem. In het late middenspel had hij een gezonde vrijpion. Een verkeerde ruil deed heel veel voordeel verdampen. Arie baalde daar zo van dat hij remise aanbood (3½-3½).

Bleef over mr. Houdini himself. Kevin kwam heel slecht uit de opening en na dameruil had hij een heel passief eindspel. Hoe Kevin het voor mekaar heeft gekregen weet ik niet, maar in het verre eindspel, in de uitvluggerfase met twee torens elk en lopers van ongelijke kleur, had hij niet alleen een pluspion (vrije f-pion), maar zijn tegenstander had ook een toren buitenspel laten zetten. In zo’n situatie vindt Kevin altijd de goede zetten en hij kreeg zijn f-pion aan de overkant (4½-3½).

Toch heel opmerkelijk: vorig jaar heel moeizaam gepromoveerd en nu met twee overwinningen en twee gelijke spelen hoog in het klassement.

Geef een reactie