KNSB: Zevenaar 1 – Max Euwe 3: 6½ – 1½

Verslag door Guust Homs

In de KNSB ging het op zaterdag 16 september 2023 nog beter. Het bezoekende Max Euwe 3 uit Enschede werd met 6½-1½ weggevaagd. Op vele borden kwamen we wel goed te staan en uiteindelijk viel alles onze kant op.

Voor het derde jaar op rij speelden we tegen een team van Max Euwe en voor de derde maal speelde Guust tegen Hans Plasman. Voor de derde maal werd het remise. Guust speelde nu wel met wit, werd echter op de vijfde zet (!) verrast in de opening. Na een lange slagenwisseling werd een eindspel bereikt met alle torens en lopers en dat werd na enige tijd remise (½-½).

Vincent speelde tegen oud-lid Arnd Los en deze had ineens de merkwaardige gewoonte om tijdens de partij de krant te lezen! In een rustige gelijk opgaande partij, die op remise leek af te koersen, speelde Arnd een achteloze ruil, waardoor Vincent met een dubbele aanval een stuk zou gaan winnen (1½-½).

Kevin speelde een moeilijk middenspel in de afwikkeling beter dan zijn tegenstander en won daardoor twee pionnen. In het toreneindspel werd het volle punt binnengehaald (2½-½).

Lars hoopte in het toreneindspel spel te krijgen tegen de achtergebleven c-pion. Door de actieve vijandelijk toren viel dat plan in duigen en was de stelling in een dynamisch evenwicht (3-1).

Justin speelde een modelpartij. Met een tussenzet een pion winnen en ook zien dat wit geen spel kreeg over de zwarte velden. Justin won er een pion bij en met dame en loper elk (lopers van ongelijke kleur) was zijn loper sterker en gingen de vrijpionnen de beslissing brengen. Met een schaakje won Justin de loper en was het punt gelijk binnen (4-1).

Dennis kreeg in een zware strategische strijd in het middenspel de overhand en won een loper en een paard tegen een toren. Met het inslaan op f2 (was niet meer te dekken) viel de witte stelling in duigen. Dennis verzuimde mat te geven met een aftrekschaak (of toren en damewinst) en maakte het zich nog moeilijk met dame en loper tegen twee torens. Een schaakje won tenslotte echter een toren (5-1).

Arie kwam aardig in de verdrukking en verloor een pion. De lopers van ongelijke kleur leken dat niet te redden. Grotenhuis had verbonden vrijpionnen in het centrum en een actievere loper en toren. Arie kon echter dreigingen maken met zijn vrijpionnen. Gaf zijn b-pion voor de c-pion en kon tenslotte de verbonden vrijpionnen volledig blokkeren: remise na zware strijd (5½-2½).

Thomas was in een eindspel van loper tegen paard gekomen. Zijn pluspion was een geïsoleerde dubbelpion en die had niet veel waarde. Van grotere waarde was dat Thomas de verre vrijpion had. Heel goed hield hij de vijandelijke stukken passief en laveerde zich mooi naar de winst (6½-1½).

Een mooie opsteker. Zolang we om de titel strijden is het goed. We moeten zeker niet onder in de ranglijst verzeild raken. Wegens een andere piramideopbouw van de klassen is er versterkte degradatie: De nummers 8, 9 en 10 degraderen, alsmede de drie slechtste nummers 7 (van de acht 3e klassen)

Geef een reactie